GRAŠAC BELI ZLATOM OVENČAN

Sa nedavno završenog BIWC (Balkan International Wine Competetition) u Sofiji, naš Grašac beli iz berbe 2017 vratio se odlikovan zlatnom medaljom.

„Grašac je bio deo sortimenta i u ono staro vreme, njega smo imali oduvek. I kada smo krenuli u sadnju novih, uvezenih sorti, grašac je ostao. Taj grašac je bio vrh kvaliteta nekada. Za vreme Orfelina zvali su ga grašac beli, a postojao je i grašac crni. Međutim, za mog veka, zvali smo ga rizling. Lepo je to ime, možda zvučnije, ali eto mi se vraćamo autentičnom, starom, našem i uzgajamo ga kao grašac. Ova sorta može da daje jako dobra vina“, rekao je naš deda Slavko, u svom poslednjem intervujuu za Vino & Fino u martu 2016.

Godinama posle njega, iste stavove negujemo, od zaborava čuvamo i svakodnevno svedočimo posvećujujući ovoj staroj sorti Fruške gore puno pažnje. Uložen trud nikada nije prošao bez rezultata, a najviše raduje kada ovaj kvalitet prepoznaju kako ljubitelji vina tako i visokokvalifikovani žiri na međunarodnim ocenjivanjima.

Grašac beli prepoznaćete po mirisu žutog zrelog voća, delišes jabuka i breskvi, uz note cvetnog i herbalnog karaktera. Umereno na svaki način, sa srednje punim telom, vrlo meko, sočno, pitko, srednje duge voćne završnice, ovo je vino idealno za letnja uživanja.

Comment

  1. D says:

    Bravo, cestitke!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *